Sivut

Uni ja palautuminen

Viime lauantaina Terveysmyrsky järjesti trainereilleen koulutuksen Tampereella jossa mm. käsiteltiin unta. Terveysmyrskyn perustaja Timo Kettunen järjestää univalmennuksia ja hän kyllä tietää mistä puhuu.

Uni on aika tärkeä osa-alue hyvinvoinnin kannalta. Jos sitä ei saa tarpeeksi elimistö voi mennä pitkäksi aikaa sekaisin. Ja kun puhutaan pitkästä ajasta se saattaa olla kuukausia, eli muista pitää kiinni siitä, että nukut tarpeeksi. Univelkaa ei voi nukkua pois tai varastoon.
Se miten nukut vuorokauden aikana on taas yksilöllistä. Joku tarvitsee 8 tuntia putkeen unta ja joku taas nukkuu pienemmissä jaksoissa esim. 4 tuntia ja taas 4 tuntia. Kokeilemalla se varmasti selviää ja jos ei selviä niin suosittelen univalmennusta.

En ole oikein koskaan ollut mikään päiväunien ottaja. Kuitenkin treenien jälkeen tuntuu siltä, että keho kaipaa lepoa ja palautumista.

Päiväunet ovat olleet yleensä "koiranunta", kuulen mitä ympärillä tapahtuu mutta silti kun jossain vaiheessa hätkähdän tiedän olleeni jossain unen ja valveen rajamailla. Jossain vaiheessa tulee hyvän olon tunne eikä tee mieli nousta millään, siitäkin saattaa tulla stressimomentti kun tietää että pitää nousta muttei millään jaksa. Sitten kun  havahtuu huomaakin olleensa 1-2 tuntia lepäämässä. Olo tuntuu pöhnäiseltä eikä niin kovin levänneeltä.

Koulutuksessa sain paljon oivalluksia ja uutta tietoa ja sen minkä oikeastaan tiesin mutta en ole kokeillut on ottaa 20min ns. voimaunet. 20 minuutissa ihminen ei vielä vaivu syvään uneen vaan uni on juurikin sitä "koiran unta". Jos nukut yli 20 minuuttia ja ennätät vaipua syvään uneen, sieltä on paljon vaikeampi herätä ja silloin tuntuukin entistä väsyneemmältä ja pöhnäiseltä.

Eilen päätin tehdä tutkimuksen kuinka 20 minuutin päiväunet toimivat omalla kohdallani. Laitoin puhelimen äänettömälle ja pyysin muita kotona olevia olemaan mahdollisimman hiljaa. 20 minuuttia meni hävyttämän nopeasti ja kun kello pärähti soimaan olo tuntui pöhnäiseltä ja väsyneeltä. Ei kuitenkaan niin väsyneeltä kuin jos olisin nukkunut tunnin. Pieni ulkoilu heti unien jälkeen piristi olon kuitenkin.

Nyt on kirjoitettu siitä, että ennen niitä 20 minuutin päikkäreitä kannattaa juoda kupponen kahvia ja sen jälkeen mennä unille. Kun 20 minuutin päästä kello soi, on kofeiini ennättänyt vaikuttaa ja heräätkin pirteänä ja voimissasi. Lauantaina keskusteltiin koulutuksessa myös tästä ja tänään juuri äsken tein testin miten oma keho suhtautuu asiaan. Laitoin vielä lisäksi rentoutus/meditaatio musiikin soimaan ja menin sohvalle. Odotukset olivat korkealla ja nyt 20 minuuttia meni vieläkin nopeammin. Mutta nyt noustuani olo on pirteä enkä haukottele niinkuin eilen. Lisäksi hiljainen musiikki vein ajatukset jonnekin muualle ja tuntui, että vaikken päässyt ihan samaan nirvanaan kuin eilen, keho ja pää lepäsi ja olo tuntui rentoutuneelta.



Tämän kokeilun tuloksena suosittelenkin kaikkien kokeilemaan ennen päiväunia kupillista kahvia. Itse pyrin aina mahdollisuuksien mukaan ottamaan päiväunet ja silloin kun otan kahvin kera. Koska tietenkään kaikille ei ole mahdollista ottaa kesken työpäivän päiväunia voisi testata miten tämä toimii esim. päivällisen jälkeen n. 17-18 aikaan. Jälkiruuaksi kahvi ja sohvalle 20 minuutiksi. Voisin veikata, että toimii vielä tuohon aikaan eikä yöunet kärsi varsinkin heillä joilla liian myöhäinen kahvittelu vaikeuttaa unen saantia.

Lepo, ravinto ja liikunta kulkevat käsi kädessä ja jos joku on rempallaan, se näkyy ja tuntuu.

Pitäkää huolta itsestänne ja hyvinvoinnistanne ja riittävästä levosta <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti